RUITER-COACHING

WAT WEET JIJ NOU VAN ANGST?

 

Sinds ik op mijn derde jaar op Vienna het grote paard van mijn buurmeisje mocht zitten, zijn paarden mijn passie. Maar ik was vroeger ook een angsthaas op een paard. Galop, springen, buitenrit? Ergens vond ik het geweldig maar aan de andere kant ook doodeng! 

 

En toen kocht  ik een eigen paard. Ik wilde een goed beleerd wit paard waar ik fijne buitenritten mee kon maken. Dus ik kocht een zwart Engels volbloed, net onder het zadel die nog nooit buiten was geweest en uit een racepaarden-lijn was gefokt. Dat was misschien niet handig maar ik weet door mijn paard echt wat het is om bang te zijn, de controle te verliezen. En ik weet ook uit eigen ervaring dat je de angst kunt overwinnen, dat je kunt leren om er mee om te gaan. Ik had teveel liefde voor hem om het op te geven en daarnaast had ik het geluk dat er iemand was om me te helpen met dit paard. 

 

Het mooie is dat ik deze ervaring nu kan inzetten om andere mensen te begeleiden in hun angst-proces. Nu mag ik degene zijn die de ander helpt en ik weet hoe waardevol dat is!

 

En dat zwarte paard? Ik heb hem nog steeds want het brak mijn hart om hem te moeten verkopen omdat ik bang voor de galop was. Dus ben ik de figuurlijke strijd aangegaan met al mijn angsten.En ik heb met hem uiteindelijk dressuur- en endurancewedstrijden gereden en over van alles en nog wat heen gesprongen. Door dorpen gereden, over bruggen, langs trekkers, koeien, sloten, over treinsporen; zeg het maar. Hij is nu ondertussen 25 jaar oud, we rijden nog steeds en het gaat ook nog wel eens heel hard door het bos. Samen hebben we reuze lol! Die angst is (allang) overwonnen! Was dat gemakkelijk? Nee. Maar wel een hele mooie ervaring, ook in het dagelijks leven.