RUITER COACHING

ANGST IS HEEL NATUURLIJK

Net als paarden worden wij mensen ook gestuurd door oer-instincten. En angst is daarvan een hele belangrijke. Ook al zijn we nu ‘beschaafd ‘ en wonen we niet meer in holen, onze overlevingsinstincten zijn nog steeds sterk aanwezig. Als we schrikken of in een enge situatie terecht komen wordt er adrenaline door ons lijf gepompt waar we alert van worden en wat de spieren doet spannen; we zijn klaar om te rennen. Ons hart gaat sneller kloppen om voldoende zuurstof naar de spieren te brengen. Angst maakt ons alert, sterk en klaar om te vluchten of te vechten. En dat is fantastisch als je achterna gezeten wordt door de wolven.

Maar op je paard is die reactie niet zo praktisch. Want je verkeert niet in levensgevaar; er zijn hier geen wolven! Je wilt gewoon lekker rijden met je paard, maar vertel dat maar aan je lijf! Dat lijkt zijn eigen plan te trekken; je hart gaat tekeer, zweet staat in je handen, je ademhaling is oppervlakkig, je hebt een droge mond en je zit stijf van de angst op het paard, als je al zover komt.

En je paard? Je paard is een vluchtdier vol oerinstincten net als wij. En die voelt jouw angst en denkt ‘er is hier iets aan de hand’ en reageert weer op jou angst en zo wordt die vervelende situatie eigenlijk alleen maar erger.

 ANSGT 1